MyEcolife

Ziarnkowce

Ciecierzyca ekologiczna – Ciekawska ciecierzyca 400g
Ciecierzyca ekologiczna – Ciekawska ciecierzyca 400g

Ciecierzyca ekologiczna – Ciekawska ciecierzyca 400g

Ciekawska Ciecierzyca
Ekologiczna ciecierzyca

Ciecierzyco, Ciecierzyco,
co tak cieszy Twoje lico?
Czy to wielkie powodzenie
ma dla Ciebie dziś znaczenie?
„Ma ogromne, mój kochany,
bo kto kocha jest oddany!”

Sposób przygotowania: przepłucz pod bieżącą wodą i namaczaj przez około 12 godzin. Następnie gotuj 1 szklankę ciecierzycy w 3 szklankach wody, aż uzyska pożądaną miękkość.

Ważne informacje: Ciecierzyca jest rośliną strączkową, popularną głównie ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze oraz liczne minerały i witaminy. Zawiera m. in.  fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso.

Średnie wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 322 kcal (1347 kJ),
- białko 21,7 g,
- węglowodany 44,5 g,
- tłuszcz 6 g.

Bądź EKO: kupując nowy sprzęt AGD zwróć uwagę na klasę energetyczną i wybierz ten z oznaczeniem A. Takie urządzenia zużywają nawet do 40% mniej energii.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Turcja

Masa netto:  400 g

Fasola Adzuki ekologiczna – do-re-mi FASOLA Adzuki 400g
Fasola Adzuki ekologiczna – do-re-mi FASOLA Adzuki 400g

Fasola Adzuki ekologiczna – do-re-mi FASOLA Adzuki 400g

do-re-mi FASOLA
Adzuki

Ekologiczna fasola adzuki

Fasola Adzuki z Azji pochodzi,
tam sobie dojrzewa i nic jej nie szkodzi
Nikt jej nie pogania do szybszego wzrostu,
bo kto by chciał fasolkę i „pięć kilo zarostu”.

Ważne informacje: Fasola Adzuki ma delikatną łupinkę i delikatny zwracający uwagę słodki smak. Ma wysoką wartość odżywczą ze względu na dużą zawartość białka, węglowodanów i błonnika. Zawiera dużo żelaza, ma więc dobroczynny wpływ na nasze krwinki czerwone oraz magnezu i wapnia. Jest także bogatym źródłem witaminy B1.

Sposób przygotowania: przepłucz pod bieżącą wodą i namaczaj przez około 12 godzin. Następnie gotuj 1 szklankę fasoli w 3 szklankach osolonej wody aż uzyska pożądaną miękkość.

Średnie wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 334 kcal (1421 kJ),
- białko 19,5 g,
- węglowodany 63 g,
- tłuszcz 0,5 g.

Bądź EKO: kupuj ubrania z eko-bawełny -  rośnie bez użycia pestycydów, które zanieczyszczają ziemię.

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Chiny

Masa netto:  400 g

Fasola biała duża ekologiczna – do-re-mi FASOLA Jumbo 400g
Fasola biała duża ekologiczna – do-re-mi FASOLA Jumbo 400g

Fasola biała duża ekologiczna – do-re-mi FASOLA Jumbo 400g

do-re-mi FASOLA
Jumbo

Ekologiczna fasola biała duża

Fasolki JUMBO są inne niż inne.
Mają wygląd anielski – są w pełni niewinne.
Niczym nieskażone, żadnym polepszaczem.
Są dań wykwintnych świetnym wspomagaczem!

Ważne informacje: Fasola biała to doskonałe źródło białka roślinnego (ok. 20 g białka na 100 g nasion fasoli, czyli więcej niż w mięsie) i zawiera tylko 2 g tłuszczu. Jej nasiona są także bogatym źródłem soli mineralnych zwłaszcza wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, manganu oraz witamin z grupy B (głównie B1 i PP). Zawiera też niewielkie ilości witamin A i C. Fasola zawiera dużo cennego błonnika, a także pewną ilość flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym, które także pomagają ustrzec się przed nowotworami.

Sposób przygotowania: przepłucz pod bieżącą wodą i namaczaj przez około 12 godzin. Następnie gotuj 1 szklankę fasoli w 3 szklankach wody aż uzyska pożądaną miękkość.

Średnie wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 333 kcal (1395 kJ),
- białko 23,4 g,
- węglowodany 44,9 g,
- tłuszcz 0,9 g.

Bądź EKO: rób zakupy online. Mniej samochodowych wypraw do sklepów to mniej CO2 w powietrzu.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Chiny

Masa netto:  400 g

Fasola czarna ekologiczna – do-re-mi FASOLA Czarna 400g
Fasola czarna ekologiczna – do-re-mi FASOLA Czarna 400g

Fasola czarna ekologiczna – do-re-mi FASOLA Czarna 400g

do-re-mi FASOLA
Czarna

Ekologiczna fasola czarna

Każdy kto tę fasolę choć raz spróbował,
nigdy nie powiedział, że tego żałował.
Bo ta walory ma w pełni logiczne,
mówiąc dosadnie – ekologiczne.

Ważne informacje: Fasola czarna jest bardzo ceniona ze względu na swoje właściwości odżywcze. Stanowi jeden z najpopularniejszych gatunków fasoli, uprawianych w Meksyku. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika oraz mikroelementów takich jak: fosfor, wapń, potas, magnez, żelazo oraz związków siarki, które mają dobroczynny wpływ na nasze włosy i paznokcie. Według tradycyjnej chińskiej medycyny ułatwia utrzymanie właściwej wagi ciała i stanowi cenny element diety w profilaktyce chorób kobiecych.

Sposób przygotowania: przepłucz pod bieżącą wodą i namaczaj przez około 12 godzin. Następnie gotuj 1 szklankę fasoli w 3 szklankach osolonej wody, aż uzyska pożądaną miękkość.

Średnie wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 259 kcal (1102 kJ),
- białko 25,9 g,
- węglowodany 37,6 g,
- tłuszcz 0,6 g.

Bądź EKO: przeterminowane leki zanieś do apteki. Zostaną zutylizowane w odpowiedni, bezpieczny dla środowiska sposób.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Chiny

Masa netto:  400 g

Fasola Mung ekologiczna – do-re-mi FASOLA Mung 400g
Fasola Mung ekologiczna – do-re-mi FASOLA Mung 400g

Fasola Mung ekologiczna – do-re-mi FASOLA Mung 400g

do-re-mi FASOLA
Mung

Ekologiczna fasola mung

Fasolka MUNG na Wschodzie króluje.
Jest bardzo chrupiąca i świetnie smakuje. 
Stworzona naturalnie do zdrowego jadła,
w sidła „ulepszaczy” nigdy nie wpadła.

Ważne informacje: Fasola Mung  ma łagodny, lekko słodki smak i jest łatwostrawna. Stanowi bogate źródło błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A. Dieta zawierająca fasolę mung korzystnie wpływa przede wszystkim na funkcjonowanie systemu nerwowego, a to za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego (witamina B9), manganu i magnezu. Po fasolkę warto więc sięgać w stresie i napięciu psychicznym, a z uwagi na bogactwo kwasu foliowego także przed i w trakcie ciąży.

Sposób przygotowania: przepłucz pod bieżącą wodą i namaczaj przez około 12 godzin. Następnie gotuj 1 szklankę fasoli w 3 szklankach osolonej wody aż uzyska pożądaną miękkość.

Średnie wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 347 kcal (1453 kJ),
- białko 23,8 g,
- węglowodany 46,3 g,
- tłuszcz 1,2 g.

Bądź EKO: tam gdzie to możliwe używaj prawdziwych naczyń, zamiast plastikowych jednorazówek.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Chiny

Masa netto:  400 g

Groszek zielony ekologiczny Zielono Mi!, 400g
Groszek zielony ekologiczny Zielono Mi!, 400g

Groszek zielony ekologiczny Zielono Mi!, 400g

Zielono mi!
Ekologiczny groszek zielony

Panie Groszku, panie Groszku!
Jak o zdrowie dbać po troszku?
Co jeść rano, w dzień i w nocy? 
Powiedz proszę – ku pomocy!
Groszek mówi:  „Chcesz pomocy?
 Jedz zielone kulki mocy!”

Ważne informacje: Groszek zielony ma smak delikatny i słodki, jest lekko strawny i bardzo odżywczy. Zawiera m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C oraz kwasy pantotenowy, foliowy, biotynę. Ma dużo białka, a także błonnika, który reguluje trawienie. Działa odkwaszająco na organizm, co wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo- zasadowej. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek i zup.

Sposób przygotowania: przepłucz pod bieżącą wodą. Zalej wrzątkiem i namaczaj przez min. 4-5 godzin. Zmień wodę na świeżą i gotuj około 1 godzinę. Wodę posól dopiero pod koniec gotowania.

Średnie wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 341 kcal (1425 kJ),
- białko 25 g,
- węglowodany 63 g,
- tłuszcz 2 g.

Bądź EKO: unikaj kupowania jedzenia na wynos w „piankowych” pudełkach. Polistyren, z którego są zrobione nie rozkłada się.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Kanada

Masa netto:  400 g

Soczewica czerwona ekologiczna – So Che wica REWOLUCYJNA 400g
Soczewica czerwona ekologiczna – So Che wica REWOLUCYJNA 400g

Soczewica czerwona ekologiczna – So Che wica REWOLUCYJNA 400g

so-CHE-wica REWOLUCYJNA
Ekologiczna soczewica czerwona

Soczewico – moja miła,
skąd u Ciebie zdrowia siła?
Skąd ten wigor i energia?
Czy to EKO jest synergia?
Ona na to rzecze z góry:
„Mam to wszystko wprost z natury!”

Sposób przygotowania: przepłucz pod bieżącą wodą. 1 szklankę soczewicy gotuj w 1 szklance osolonej wody przez około 30 minut. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Ważne informacje: Soczewica to bardzo pożywne ziarno, bogate w białko (25%), skrobię, błonnik i cukry, przy tym zawiera tylko 1% tłuszczu. Zawiera wiele cennych składników jak wapń, potas, magnez,  fosfor, miedź, żelazo, cynk, oraz witaminy C, PP i z grupy B. Soczewica jest łatwa i szybka w gotowaniu, ma smak przypominający mięso, daje poczucie sytości.

Średnie wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 314 kcal (1334 kJ),
- białko 23,8 g,
- węglowodany 51,4 g,
- tłuszcz 1,5 g.

Bądź EKO: zamiast tanich baterii cynkowo-węglowych wybieraj alkaliczne. Są znacznie trwalsze i bezpieczniejsze dla środowiska.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Turcja

Masa netto:  400 g

Ziarnkowce

© MyEcolife 2009

web: arturkepa.com
design: olafko.com

Formularz wyszukiwania