MyEcolife

Sosy i dodatki

Kliknij w obrazek, aby lepiej poznać nasz produkt!

Mamma Mia! Nie samym makaronem człowiek żyje! Do pełni smaku potrzebne są ekologiczne sosy pomidorowe, które doskonale komponują się z naszymi makaronami. Przywędrowały z ziemi włoskiej do Polski. W końcu to w Italii wiedzą, jak najlepiej przyrządzić pomidory.

Czy wiesz, że codzienne spożywanie pomidorów i ich przetworów może uczynić wiele dobrego w naszym organizmie? Pomidory zawierają w swoim składzie m. in. witaminy A, B1, B2, C, PP, kwas foliowy oraz witaminy D, E i K w niewielkich ilościach. Znajdziemy w nich także składniki mineralne, przede wszystkim związki potasu, a także sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, magnezu oraz bromu. Pomidory zawierają także niezwykle cenny przeciwutleniacz – likopen, który nadaje im czerwony kolor. Przetwory pomidorowe są także zdrowe – ale pod warunkiem, że nie zawierają sztucznych konserwantów, co gwarantuje nam certyfikat rolnictwa ekologicznego. W przetworach z pomidorów pozostają prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne obecne w surowych warzywach. Długotrwała obróbka termiczna może tylko pozbawić je witaminy C. Przetwory pomidorowe, szczególnie te z dodatkiem oleju stanowią lepsze źródło likopenu niż surowe pomidory?

© MyEcolife 2009

web: arturkepa.com
design: olafko.com

Formularz wyszukiwania