MyEcolife

Ryż

Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty – Ziarnko do ziarnka. Ryż
Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty – Ziarnko do ziarnka. Ryż

Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty – Ziarnko do ziarnka. Ryż

Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty

Któż z nas lubi być poprawiany? Któż z nas lubi, jak ktoś miesza się do jego spraw? Mniemam, że nikt.  Wiem z doświadczenia, że nie lubią tego Włosi. Ci to dopiero mają charakterki… Nie wiem, czy wiesz, ale z Włochem jest tak, jak z tamtejszym brązowym ryżem – potrafią być i słodcy… i ostrzy. Powiem Ci jeszcze w tajemnicy – tylko nie mów nikomu – przy bliższym poznaniu nie da się go nie lubić!

Ważne informacje: Ryż brązowy jest najmniej przetworzony, dzięki czemu zawiera więcej witamin i substancji mineralnych niż inne gatunki ryżu. Jest bogaty w magnez, fosfor i wapń oraz witaminy PP i B1. To także doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Ceniony szczególnie przez konsumentów zdrowej żywności. Niezastąpiony w diecie bezglutenowej oraz w diecie dzieci, ponieważ jest lekko strawny i pożywny.

Sposób gotowania:
gotować na wolnym ogniu przez około 50-55 minut.

Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 337 kcal (1411 kJ),
- białko 9 g,
- węglowodany 77 g,
- tłuszcz 0 g.

Bądź EKO: w aucie zamontuj instalację do spalania gazu ziemnego (CNG). W większości składa się z metanu (nawet do 98%) i zawiera mniej związków węgla niż jakiekolwiek paliwo kopalne.

Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Włochy

Masa netto: 500 g

 

Ryż basmati brązowy ekologiczny – Ryżyser smaku. Basmati,-500g
Ryż basmati brązowy ekologiczny – Ryżyser smaku. Basmati,-500g

Ryż basmati brązowy ekologiczny – Ryżyser smaku. Basmati,-500g

Ryż Basmati brązowy ekologiczny

Obiad z prawdziwym królem – atrakcyjnym, dobrym, wyrazistym, delikatnym i szlachetnym jednocześnie… Wykształcony w specyficznych warunkach wie, co zrobić, by zaspokoić nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Zapraszamy Cię na obiad z królem Basmati. Prawdziwym władcą obiadów… i nie tylko. Basmati to ryż siewny indyjski, popularny w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są długie i cienkie niż pozostałych odmian ryżu. Ryżyser smaku. Basmati to odmiana brązowa, niezwykle aromatyczna i delikatna jednocześnie.

Ważne informacje: Ryż basmati  to jeden z najlepszych gatunków ryżu. Po ugotowaniu jego ziarna pozostają zwarte i nie sklejają się. Basmati w wolnym tłumaczeniu oznacza pachnący, bowiem ta odmiana jest bardzo aromatyczna,  charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Uprawiany jest wyłącznie w ekologicznie czystych rejonach u podnóży Himalajów. Ryż dostarcza witamin z grupy B i składników mineralnych, zwłaszcza fosforu i wapnia i magnezu, pomaga także utrzymać właściwą przemianę materii. Jest podstawą diety bezglutenowej i nie powoduje uczuleń.

Kraj pochodzenia: Indie
Waga: 500 g

Wartości odżywcze w 100g:
- wartość energetyczna 355 kcal (1485kJ)
- białko 8 g
- węglowodany 75 g
- tłuszcz 2 g

Termin przydatności: 10 miesięcy

Ryż biały długoziarnisty ekologiczny – Ryżyser smaku. Biały,-500
Ryż biały długoziarnisty ekologiczny – Ryżyser smaku. Biały,-500

Ryż biały długoziarnisty ekologiczny – Ryżyser smaku. Biały,-500

Ryż biały długoziarnisty ekologiczny

W XV wieku cystersi z klasztoru w pobliżu Trino Vercellese odkrywają na Nizinie Padańskiej doskonałe warunki do uprawy sadzonek ryżu. W XIX wieku otwarto słynny Canale Cavour, a także założono wydajne systemy nawadniania. W XXI wieku nadal bez zmian – risaie, czyli pola ryżowe, uprawia się nie stosując żadnych środków chemicznych czy pestycydów. Dziś – nasz ryż trafi a na Twój stół…

Ważne informacje: Jest to oczyszczony ryż naturalny. W porównaniu do innych, charakteryzuje się delikatniejszym smakiem, a także krótszym czasem przygotowania. Zawiera wiele skrobi, soli mineralnych takich jak magnez oraz witaminy PP i z grupy B. Jest produktem dobrze przyswajalnym, polecanym w diecie wysokokalorycznej i niskotłuszczowej oraz, z uwagi na lekkostrawność, w leczeniu wielu schorzeń.

Kraj pochodzenia: Włochy
Waga: 500 g

Wartości odżywcze w 100 g:

- wartość energetyczna 345 kcal (1465 kJ)
- białko 7 g
- węglowodany 78 g
- tłuszcz 1 g

Termin ważności: 10 miesięcy

Ryż biały długoziarnisty preparowany termicznie Parboiled  ekolo
Ryż biały długoziarnisty preparowany termicznie Parboiled  ekolo

Ryż biały długoziarnisty preparowany termicznie Parboiled ekolo

Ekologiczny ryż biały długoziarnisty preparowany termicznie

Włochy słyną nie tylko z makaronu. Miasteczko, skąd przywozimy dla Was ryż, mieści się w niesamowicie urokliwym regionie Włoch. Stąd jest blisko do Pavii, Novary i przede wszystkim Mediolanu. Tu życie toczy się inaczej, czas płynie jakby wolniej. Ludzie są tu przemili i bardzo związani z naturą. Nasz ryż to kwintesencja Italii, na który składają się wyjątkowość klimatu, krystalicznie czysta woda, wspaniała, urodzajna gleba i to niepowtarzalne coś, co po Włosku brzmi „affetto”, czyli miłość i przywiązanie do tradycji smaku i jakości.

Ważne informacje: Te małe ziarenka posiadają sporo wartościowego białka. Zawierają one również błonnik pokarmowy, witaminy B i PP oraz składniki mineralne, a wśród nich mangan, żelazo, potas i wapń. Ryż paraboliczny ma jasne, podłużne ziarna, które zawierają stosunkowo niewiele skrobi, w związku z czym po ugotowaniu są sypkie i łatwe do oddzielenia. Czyni to z nich świetny dodatek do wielu dań, a także składnik zup i sałatek.

Sposób gotowania: gotować na wolnym ogniu przez około 16 minut.

Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 376 kcal (1574 kJ),
- białko 7,66 g,
- węglowodany 89,81 g,
- tłuszcz 0 g.

Bądź EKO: jeśli ogrzewasz dom piecem, nie pal w nim śmieci – wydzielają się szkodliwe substancje. Lepiej oddaj je do recyklingu.

Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Włochy

Masa netto: 500 g

Ryż brązowy jaśminowy ekologiczny – Ryżyser smaku. Jaśminowy,-50
Ryż brązowy jaśminowy ekologiczny – Ryżyser smaku. Jaśminowy,-50

Ryż brązowy jaśminowy ekologiczny – Ryżyser smaku. Jaśminowy,-50

Ryż brązowy jaśminowy ekologiczny

W dalekiej, górzystej Tajlandii buddyjski spokój i czuły związek z przyrodą sprzyjają tamtejszym rolnikom i uprawie ryżu jaśminowego. Tu wszystko ma swój rytm – nikt nawet nie pomyśli, by udoskonalać naturę i przyspieszać wzrost roślin. My w MyEcolife już nie możemy doczekać się kolejnej dostawy. Znów chcemy poczuć wspaniały zapach kwiatu jaśminu, woń prawdziwego arystokraty wśród tysięcy odmian ryżu! Uwalnia się powoli podczas gotowania, wypełniając Twoją kuchnię i napełniając Cię błogim spokojem…

Ważne informacje: Pochodzi z Tajlandii i jest szczególnie ceniony w Chinach – za delikatny, lekko jaśminowy aromat. Wykorzystywane w wielu potrawach azjatyckich ziarna zawierają więcej skrobi niż ryż długoziarnisty. Ryż jest doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera  niektóre witaminy z grupy B, np. witamina B1. Z minerałów ryż zawiera żelazo, wapń, magnez, mangan, cynk, fluor i kobalt. Ryż to także źródło błonnika pokarmowego, który dba o kondycję naszego przewodu pokarmowego.

Kraj pochodzenia: Tajlandia
Waga: 500 g

Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 362 kcal (1536 kJ)
- białko 7 g
- węglowodany 78 g
- tłuszcz 2 g

Termin ważności: 10 miesięcy

Ryż

© MyEcolife 2009

web: arturkepa.com
design: olafko.com

Formularz wyszukiwania