MyEcolife

Kasza

Kasza gryczana nieprażona ekologiczna – Skok na kaszę. -500g
Kasza gryczana nieprażona ekologiczna – Skok na kaszę. -500g

Kasza gryczana nieprażona ekologiczna – Skok na kaszę. -500g

Skok na kaszę
Ekologiczna kasza gryczana nieprażona

Uwaga, ważna informacja! Miłośniczka czystej przyrody rodem z Lubelskiego szuka EkoPrzyjaciół w całej Polsce. Jej zalety to naturalny wygląd, bogate wnętrze i delikatność. Świetnie sprawdza się jako kulinarne pogotowie posiłkowe. Acha, jest niepalona. Nie ma też innych nałogów. Chcesz ją lepiej poznać? Śmiało! Jej adres to: www.myecolife.pl.

Wazne informacje Kasza gryczana jest bardzo odżywcza i zdrowa. Bogata jest m.in. w rutynę, bioflawonoid, który wzmacnia naczynia włosowate i krwionośne, może zmniejszać ciśnienie krwi oraz zwiększać obwodowe krążenie w kończynach. Gryka oczyszcza i wzmacnia jelita oraz poprawia apetyt. Prócz tego bogata jest w potas, fosfor, magnez, cynk, witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy. Jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.  Nie zawiera glutenu, w związku z czym polecana jest osobom chorym na celiakię.

Sposób przygotowania: zagotować wodę i osolić ją do smaku. Wsypać kaszę i gotować przez około 10 minut.

Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 336 kcal (1406 kJ)
- białko 12,6 g
- węglowodany 69,3 g
- tłuszcz 3,1 g

Produkt nadaje się dla wegan i wegetarian.

Bądź EKO: nie marnuj żywności! W ciągu roku w Polsce marnuje się tyle żywności, że można by nią trzykrotnie wypełnić budowany Stadion Narodowy.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Masa netto: 500 g

Kasza gryczana prażona ekologiczna – Grycz mała grycz, – 500 g
Kasza gryczana prażona ekologiczna – Grycz mała grycz, – 500 g

Kasza gryczana prażona ekologiczna – Grycz mała grycz, – 500 g

Grycz mała grycz
Ekologiczna kasza gryczana prażona

Pozwólcie, Kochani, że przedstawię wam Miss okolic Janowa Lubelskiego. Panna Gryka zwana popularnie Ta-tar-ką!! Nasza piękność ma 60–80 cm wysokości. Prostą, subtelną nóżkę – pięknie czerwono zabarwioną. Liście długoogonkowe, strzałkowo–sercowate – tak, tak bywa kochliwa. Pachnie wonnie. Jej kwiat jest biały lub różowy – to robi wrażenie. Owocem jest trójgraniasty, ciemnobrunatny orzeszek z ostrymi żeberkami i gładkimi krawędziami – ten orzeszek to jest to, co pociąga miliony… Naturalnie Śliczna. Naturalnie Pociągająca. Czego chcieć więcej… ? Kasia ideał… ooooo przepraszam KASZA ideał!

Wazne informacje Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej – bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. Kaszę gryczaną warto polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej

Sposób przygotowania: zagotować wodę i osolić ją do smaku. Wsypać kaszę i gotować przez około 8 minut.

Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 336 kcal (1407 kJ)
- białko 12,6 g
- węglowodany 69,3 g
- tłuszcz 3,1 g

Produkt nadaje się dla wegan i wegetarian.

Nie marnuj żywności! W ciągu roku w Polsce marnuje się tyle żywności, że można by nią trzykrotnie wypełnić budowany Stadion Narodowy.

Waga: 500 g

Termin przydatności: 10 miesięcy

Kasza jaglana ekologiczna – Kasza od Łukasza, – 0,5kg
Kasza jaglana ekologiczna – Kasza od Łukasza, – 0,5kg

Kasza jaglana ekologiczna – Kasza od Łukasza, – 0,5kg

Kasza od Łukasza
Ekologiczna kasza jaglana

Łukasz od dzieciństwa uwieeelbiaaa wręcz kaszę jaglaną. Jego babcia przygotowywała z niej pyszne dania, gdy jako dzieciak na wakacje jeździł do niej na wieś. Całe dnie spędzał na dworze, a gdy wracał na obiad był tak głodny, że pałaszował, aż uszy mu się trzęsły! To pewnie dlatego ma takie duże;) Powiemy Wam o Łukaszu jedną rzecz – to dobry przyjaciel. Postanowił podzielić się z nami tym złocistym skarbem! Przed Wami kasza jaglana, taka jak u babci Łukasza.

Ważne informacje: Otrzymuje się ją z nasion prosa. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Ponadto jest lekko strawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Dodatkowo zawiera lecytynę, która zbawiennie wpływa na mózg i drugą substancję – krzemionkę, która znacząco poprawia stan włosów i paznokci.

Sposób przygotowania: zagotować wodę i osolić ją do smaku. Wsypać kaszę i gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu.

Produkt nadaje się dla wegan i wegetarian.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Ukraina

Wartości odżywcze w 100 g: wartość energetyczna 1449 kJ (346 kcal), białko 10,5 g, węglowodany 68,4 g, tłuszcz 2,9 g.

Bądź EKO: zbieraj makulaturę i zanieś ją do lokalnego punktu skupu, gdy sterta osiągnie znaczące rozmiary.

Masa netto: 500 g

Komosa ryżowa Quinoa ekologiczna – Kaszu Machu Picchu-Quinoa-kom
Komosa ryżowa Quinoa ekologiczna – Kaszu Machu Picchu-Quinoa-kom

Komosa ryżowa Quinoa ekologiczna – Kaszu Machu Picchu-Quinoa-kom

Quinoa – komosa ryżowa ekologiczna

Gdzieś z Andów wypływa źródło najdłuższej rzeki na świecie – Amazonki. Gdzieś indziej, wśród ziem Inków, rozłożyło się najwyżej położone żeglowne jezioro na świecie – Titicaca. Wśród tych cudów natury znaleźliśmy jeszcze najprawdziwsze złoto Indian – kaszę Quinoa. Poznaj siłę natury, ukrytą w tych małych ziarenkach. Siła w Quinoi, zwanej matką zbóż, tkwi od 5 tysięcy lat… Quinoa rozgrzewa i wzmacnia organizm, bogata w wapń bardziej niż mleko i bardziej niż wszystkie inne zboża w cenne białko, jest źródłem żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Doskonała dla wszystkich w czasie mroźnej, groźnej zimy.

Wazne informacje Quinoa, nazywana też komosą ryżową, pod względem zawartości składników odżywczych bije na głowę wszystkie zboża. Jej ziarno zawiera więcej wapnia niż mleko oraz więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż. Quinoa stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Doskonale zrównoważona kompozycja aminokwasów pokrywa się z zaleceniami WHO, więc dieta bazująca wyłącznie na quioi nie przyniosłaby uszczerbku, ponieważ organizm byłby zaopatrzony we wszystkie potrzebne do życia aminokwasy. Ponadto niezwykle wysoka zawartość lizyny sprawia, że quinoa jest warzywem absolutnie wyjątkowym i niezbędnym w diecie, ponieważ lizyna uczestniczy w procesach odnowy tkanek, tworzenia się przeciwciał, stymulacji wzrostu, a także wytwarzania hormonów i enzymów, a jej niedobór skutkuje objawami zmęczenia i rozdrażnienia, powoduje anemię i wypadanie włosów. Zalety quinoa, docenili nawet naukowcy z NASA, którzy uważają ją za źródło niezbędnych do życia substancji i włączają ją do menu kosmonautów wybierających się w długie loty kosmiczne.

Kraj pochodzenia: Boliwia
Waga: 300 g

Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 390 kcal (1650 kJ) – białko 11 g
- węglowodany 72 g
- tłuszcz 6 g

Termin ważności: 10 miesięcy

Kasza

© MyEcolife 2009

web: arturkepa.com
design: olafko.com

Formularz wyszukiwania