MyEcolife

Bakalie

Aananas suszony ekologiczny – Ananas dla nas, 80g
Aananas suszony ekologiczny – Ananas dla nas, 80g

Aananas suszony ekologiczny – Ananas dla nas, 80g

Ananas dla nas

Prosto z krzaka czy suszony
wielką mocą obdarzony.
Mistrz ananas wraz z rodziną,
którą zowią witaminą.
Je go mama, je go tata,
syn Michałek i Agata…
Wszyscy się nim zachwycają,
bo go nigdy dość nie mają!

Ważne informacje: Ananas to niezwykle słodki i aromatyczny, a przede wszystkim zdrowy i nietuczący owoc. W postaci suszonej zawiera bardzo mało tłuszczu i kalorii. Znajdziemy w nim witaminy A, C, PP i z grupy B (w tym kwas foliowy). Sole mineralne reprezentuje wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód, miedź, cynk oraz mangan. Ananas obfituje również w błonnik, kwasy organiczne (głównie kwas cytrynowy) i bromelainę. Bromelaina jest mieszaniną enzymów, występującą w łodygach i owocach ananasa. Substancja ta rozkłada białka, ma działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe, a także rozrzedza krew, zapobiegając powstawaniu zakrzepów. Bromelaina zalecana jest w przypadku:
 oparzeń, opuchnięć, ukąszeń, siniaków, trudno gojących się ran (również pooperacyjnych)
 dolegliwości żołądkowo-jelitowych (np. zaburzenia trawienia, biegunka)
 zakrzepów i choroby wieńcowej
 zapalenia zatok i alergii (bromelaina redukuje kaszel, katar, obrzęki nosa)
 choroby zwyrodnieniowej stawów
Ananas zawiera także dużo błonnika, który wywołuje uczucie sytości, wspomaga pracę jelit oraz  „wymiata” toksyczne produkty przemiany materii.
Nasz ananas nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, konserwantów, dodanego cukru, ani polepszaczy smaku.

Wartości odżywcze w 100 g:

  • wartość energetyczna: 271 kcal (1135 kJ),
  • białko 2,4 g,
  • węglowodany 63,6 g,
  • tłuszcz 0,6 g

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Bądź EKO: na zakupy zabieraj własne torby wielokrotnego użytku. Większość tzw. foliówek biodegradowalnych ostępnych w hipermarketach nie ulega
biodegradacji, tylko rozkłada się na proszek, który nadal przenika do ekosystemu.

 

Ananas liofilizowany ekologiczny – Aaaa ananas!,-40g
Ananas liofilizowany ekologiczny – Aaaa ananas!,-40g

Ananas liofilizowany ekologiczny – Aaaa ananas!,-40g

Aaaa ananas!

ekologiczny ananas liofilizowany

Nasz Ananas jest super-ananasem! Jest przy tym bardzo grzecznym owocem – sam z siebie daje nam mnóstwo witaminy C. Przypłynął z Brazylii i wie jak nas rozruszać. W końcu to mistrz samby! Żeby zagościł u nas na dłużej i nadal miał w sobie tyle energii i smaku poddaliśmy go liofilizacji, czyli zamrożeniu do 50°C w niskim ciśnieniu. W ten sposób odparowaliśmy z niego wodę. I tylko wodę. Witaminy, smak i aromat zostały takie, jakby właśnie tańczył w Rio na sambodromie!

Ważne informacje: Owoce ananasa to prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych: zawierają m.in.  potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy : A, B1, B2, B6, PP, C oraz kwas foliowy.  Ananas to wróg cholesterolu – może zmniejszyć jego poziom nawet o 10%. Dzięki temu, ze jest bogaty w witaminę C pomaga w przyswajaniu żelaza z pożywienia. Poza tym dzięki wysokiej zawartości błonnika reguluje pracę przewodu pokarmowego, wywołuje uczucie sytości, wspomaga pracę jelit oraz  „wymiata” toksyczne produkty przemiany materii.
Nasz ananas w procesie liofilizacji nic nie stracił ze swoich pierwotnych właściwości. Nie znajdziesz w nim także cukru.

Kraj pochodzenia: Brazylia

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru.

Waga: 40g

MyEcolife: Jedz garściami!
Albo z mlekiem i płatkami.

Banan liofilizowany ekologiczny – Banan nowy przekąskowy,-40g
Banan liofilizowany ekologiczny – Banan nowy przekąskowy,-40g

Banan liofilizowany ekologiczny – Banan nowy przekąskowy,-40g

Banan nowy przekąskowy – ekologiczny

O naszym Bananie można by napisać niejeden song. Jest smukły i zgrabny. Ma bogate wnętrze i wyrafinowany smak. Lubi go nie tylko bananowa młodzież. Jest Brazylijczykiem, więc ma gorący latynoski temperament. Musieliśmy wręcz go trochę pohamować. Więc poddaliśmy go liofilizacji, czyli zamrożeniu do 50°C w niskim ciśnieniu. W ten sposób odparowaliśmy z niego wodę. I tylko wodę. Nie stracił jednak swoich walorów, wdzięku i smaku. Na to taki macho jak on nigdy by się nie zgodził!

Wazne informacje: Liofilizowane banany mają trzy razy więcej magnezu i potasu niż świeże. Dzięki temu doskonale zapobiegają skurczom mięśni i obniżają ciśnienie krwi do tego stopnia, że Instytut Żywienia i Lecznictwa w USA zaleca banany jako idealny lek na regulację ciśnienia. Banany mają także wyjątkowo dobroczynny wpływ na nasz żołądek. Dzięki witaminom z grupy B, fosforowi i tryptofanowi (aminokwas uwalniający serotoninę, która poprawia nam samopoczucie) doskonale poprawiają nastrój, więc są wymarzoną przekąską dla nerwusów. Zawiera sporo żelaza oraz witaminy C (która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania się żelaza z pożywienia) dzięki czemu stymulują produkcję hemoglobiny we krwi. W bananach znajdziemy również nieco wapnia, sodu i magnezu.
Nasz banan nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, konserwantów, dodanego cukru, ani polepszaczy smaku.

Kraj pochodzenia: Brazylia

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru.

Waga: 40g

MyEcolife: Jedz garściami!
Albo z mlekiem i płatkami

Chipsy bananowe w miodzie ekologiczne – Bananowo mi!,150g
Chipsy bananowe w miodzie ekologiczne – Bananowo mi!,150g

Chipsy bananowe w miodzie ekologiczne – Bananowo mi!,150g

Nasze chipsy bananowe
są po prostu odlotowe!
Każdy zanurzony w miodzie -
eko-przysmak zawsze w modzie!
Dla dużego i małego
w każdej chwili coś pysznego.

Nasz banan to niezły rozrabiaka! Pewnego razu, tak dla hecy, uprażył się na świeżym oleju kokosowym. A ponieważ figli było mu mało skoczył potem do miodu i teraz cały zadowolony, otulony miodową kurteczkę czeka na swoją kolej do chrupnięcia i obmyśla kolejne psoty. I jak tu poskromić tego figlarza, skoro mamy do niego wyraźną słabość?

Ważne informacje: Osoby uczące się lub mające problemy z koncentracją docenią banany za dużą zawartość witamin z grupy B, A oraz magnezu. Odkryto, że w bananach znajdują się również małe ilości witaminy D oraz serotoniny odpowiedzialnej za prawidłowy stan naszego układu nerwowego oraz wpływa na dobre samopoczucie. Dzięki wysokiej zawartości potasu banany wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny – obniżają ciśnienie krwi, regenerują i odtruwają organizm, działają uspokajająco i zapobiegają problemom z bezsennością i nerwowością. Dodatkowo potas reguluje rytm pracy mięśnia sercowego, wzmacnia go i ochrania przed zawałami, łagodzi dolegliwości mięśniowe i kontroluje gospodarkę wodną skóry jak i wszystkich organów.
Dodatek ekologicznego miodu powoduje, że nasze chipsy są nie tylko zdrową, ale niezwykle pyszną przekąską dla każdego. W naszych chipsach nie znajdziesz sztucznych dodatków, konserwantów, ani polepszaczy smaku.

Skład: banany*, olej kokosowy*, cukier trzcinowy*, miód*.
*surowce ekologiczne

Wartości odżywcze w 100 g (średnio):
- wartość energetyczna 522 kcal (2186 kJ),
- białko 1,5 g,
- węglowodany 66,0 g,
- tłuszcz 27,5 g.

Bądź EKO: stosuj ekologiczną, nieemitującą szkodliwych substancji rozpałkę do grilla i kominka.

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Filipiny

Masa netto: 150 g

Daktyle ekologiczne – Daktyle, radochy tyle,150g
Daktyle ekologiczne – Daktyle, radochy tyle,150g

Daktyle ekologiczne – Daktyle, radochy tyle,150g

Gdy na słodycz pragnienia
zjedz daktyla, co świat zmienia.
Bo nasz daktyl w sobie ma
Wielką radość – ją Wam da!
Jakby tego było mało,
Da energii, by się działo!!!
 
Nigdy, przenigdy nie dodamy chemii do naszych daktyli… Masz na to nasze słowo.

Ważne informacje: Daktyle są bogate w cukry proste (73 g /100 g), które nie wymagają procesu trawienia, lecz od razu zostają wchłonięte przez organizm. Są doskonałym źródłem energii dla sportowców przed i po treningu. Ponadto uzupełniają niedobory glikogenu w wątrobie i mięśniach. Zawierają duże ilości potasu dlatego ich spożycie jest wskazane po ciężkich wysiłkach. Daktyle więc, choć bardzo słodkie, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Co więcej chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Zawierają także witaminę A, C, E, B1, B2 i PP, potas, żelazo, fosfor i magnez. Co bardzo ciekawe daktyle są źródłem naturalnych salicylanów, działających jak aspiryna, mają więc właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe.
W naszych daktylach nie znajdziesz żadnych sztucznych dodatków, konserwantów, dodanego cukru, ani polepszaczy smaku.
 
Kraj pochodzenia: Tunezja

Bądź EKO: Myjąc zęby, zakręcaj wodę! Dbaj o Naturę!

Masa netto: 150 g

Figi ekologiczne – Figi bez maku, 150g
Figi ekologiczne – Figi bez maku, 150g

Figi ekologiczne – Figi bez maku, 150g

Na pytanie małej Igi,
skąd się biorą zdrowe figi,
my jej szybko to rzeczemy,
że z natury je czerpiemy.
Gdy żołądek niedomaga,
chwyć za figę, to pomaga!

Figi bez maku MyEcolife to najdoskonalsza forma smaku. W nich dosłownie nie ma nic więcej oprócz naturalnych fig.
Figi ekologiczne – nasze figi dorastały na tureckich polach, zrelaksowane i otoczone odpowiednią opieką. Nie stosowaliśmy wobec nich żadnej chemicznej przemocy. Dbaliśmy, by miały spokój, nie pryskaliśmy ich nigdy… Bo po co?

Ważne informacje: Suszone figi są najlepszym spośród produktów roślinnych źródłem wapnia. W 100 g suszonych fig jest tyle wapnia ile w szklance mleka. Ich dodatkowym atutem, jest właściwy stosunek wapnia do fosforu, umożliwiający optymalne wykorzystanie obu pierwiastków przez organizm. Jest wiele argumentów, które powinny przekonać do tego, iż warto uzupełniać codzienną dietę o suszone figi. Charakteryzują się one najwyższą, wśród suszonych owoców, zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu mogą poprawiać perystaltykę jelit.  Figi zawierają także sporą dawkę cynku wspomagającego układ hormonalny, oraz wapnia, żelaza i magnezu. Są szczególnie zalecane uzupełniające źródło wapnia dla dzieci i kobiet w okresie menopauzy, kiedy zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek jest największe. Z tego powodu figi są również korzystne dla osób z ogólną anemią i osłabionych. Suszone figi mogą także przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz są pomocne przy niestrawnościach. Pomagają w prawidłowym trawieniu białek i łagodzą tym samym niekorzystne objawy żołądkowo-jelitowe. Natomiast m.in. dzięki niskiej zawartości fosforu figi ułatwiają utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Zdrowe i dorodne figi bardzo często pokrywa biały nalot, który stanowi wytrącający się cukier. Jego obecność świadczy o tym, że owoc jest doskonałej jakości, a także dojrzały, miękki i smaczny.

Kraj pochodzenia: Turcja

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru.

Waga: 150g

MyEcolife: Oszczędzając energię elektryczną, dbasz o przyrodę!

Mango liofilizowane ekologiczne – Oooo Mango!, 40g
Mango liofilizowane ekologiczne – Oooo Mango!, 40g

Mango liofilizowane ekologiczne – Oooo Mango!, 40g

Oooo mango! – ekologiczne mango liofilizowane

Nasze Mango jest światowcem co niemiara! Wywodzi się z Indii, ale ma też rodzinę w Chinach i na Filipinach. Już dawno temu wyprowadziło się do Brazylii, skąd następnie przyjechało do nas. Żeby znów gdzieś nie powędrowało, szczelnie je zamknęliśmy. A żeby nadal było smaczne i aromatyczne, poddaliśmy je liofilizacji, czyli zamrożeniu do 50°C w niskim ciśnieniu. W ten sposób odparowaliśmy z niego wodę. I tylko wodę. Reszta została taka, jak w Brazylii. Lub Indiach. Lub Chinach i Filipinach.

Ważne informacje: Liofilizowany owoc mango jest równie smaczny i wartościowy jak świeży, pomaga w tym proces liofilizacji. Mango są najpierw cięte na nieduże kawałeczki, a następnie pozbawiane większości wody w specjalnym procesie suszenia na zimno. Dzięki temu nie zostają pozbawione ani smaku, ani właściwości odżywczych, to w dalszym ciągu pyszne stuprocentowe owoce, bez żadnych dodatków.  Mango zawiera witaminy A, C, PP, E, z grupy B, a także magnez, potas, miedź, flawonoidy, błonnik oraz cenny lupeol, należący do związków triterpenowych o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Znaczna zawartość witamin C, A, E, flawonoidów, a przede wszystkim lupeolu decyduje o przeciwutleniających właściwościach owoców mango czyli chroniących nasz organizm przed atakiem wolnych rodników oraz przed przedwczesnym starzeniem się. Mango uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Jest bogatym źródłem miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek – jej niedobór i może prowadzić do niedokrwistości. Błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
Nasze mango nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, konserwantów, dodanego cukru, ani polepszaczy smaku.

Kraj pochodzenia: Brazylia

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru.

Waga: 40g

MyEcolife: Jedz garściami!
Albo z mlekiem i płatkami.

Mieszanka bakalii ekologicznych – Bakaliowy zawrót głowy,150g
Mieszanka bakalii ekologicznych – Bakaliowy zawrót głowy,150g

Mieszanka bakalii ekologicznych – Bakaliowy zawrót głowy,150g

Bakaliowy zawrót głowy

Mieszanka bakalii ekologicznych 

Rodzynki, orzeszki ziemne, laskowe, migdały…

Stanowią wyjątkowo zgraną paczkę! Choć pochodzą z różnych krajów, łączy je jedno: są otwarci na nowe znajomości. Uważaj jednak z zaproszeniem ich na imprezę – momentalnie skupiają na sobie uwagę całego towarzystwa i mogą nieźle namieszać!

Ważne informacje: Nasza mieszanka bakaliowa to prawdziwa skarbnica dobrodziejstw! Orzeszki ziemne dzięki sporej zawartości w tłuszczu kwasu linolenowego korzystnie wpływają na pracę serca oraz obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Rodzynki to bogactwo witaminy B oraz cukrów prostych, które dodają energii, łagodzą rozdrażnienie, lęki i depresje. Także zawartość witaminy C oraz E, oraz cynku i żelaza sprawia, że jedzenie rodzynek może poprawić pracę serca i wygląd skóry oraz podnieść odporność. Orzechy laskowe natomiast są bogate w fosfor i magnez. Korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i samopoczucie, kiedy jesteśmy zmęczeni. Na koniec migdały: to bogactwo witaminy E która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego. A do tego wszystkiego zero dodanej soli, cukru, sztucznych dodatków, konserwantów, ani polepszaczy smaku.

Skład: orzeszki ziemne* 35%, rodzynki* 35%, orzeszki laskowe* 15%, migdały* 15%.
*surowce ekologiczne

Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 487 kcal (2053 kJ),
- białko 16,4 g,
- węglowodany 35,4 g,
- tłuszcz 34,1 g.

Bądź EKO: ogranicz kupowanie produktów mrożonych – taki sposób konserwowania żywności pochłania olbrzymie ilości energii.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  

Masa netto: 150 g

Migdały ekologiczne – Migdały, co uśmiechy rozdawały BIO 150g
Migdały ekologiczne – Migdały, co uśmiechy rozdawały BIO 150g

Migdały ekologiczne – Migdały, co uśmiechy rozdawały BIO 150g

Gdy migdały dojrzewały,
to do dzieci wciąż się śmiały.
Kiedy przyszła na nie pora,
to trafiły wprost do wora (lnianego).
Bo w naturze – pewnie wiecie
- tkwi radocha na tym świecie.

Migdały MyEcolife nie są niebieskie, ale niebiańskie!
Migdały ekologiczne – na słonecznych przestrzeniach Hiszpanii znaleźliśmy najodpowiedniejszy klimat dla uprawy naszych migdałów. Pojechaliśmy tam – specjalnie dla Was, żeby uprawiać tylko te najlepsze. Tam również ich pilnujemy, żeby żadna krzywda im się podczas dorastania nie stała i aby żaden pestycyd nie zaburzył ich naturalnego rozwoju.

Ważne informacje: Migdały obniżają poziom "złego" a podwyższają poziom "dobrego" cholesterolu – tym samym chronią nas przed miażdżycą i chorobami serca. Ze względu na dość znaczną zawartość wapnia i boru cenne jako ochrona przed osteoporozą. Zawarty w migdałach bor wpływa również na podniesienie aktywnych form estrogenów i na sprawność umysłową.  

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru.

Waga: 150g

MyEcolife: Zakręcaj krany! Dbaj o ograniczone zasoby wodne!

Morele ekologiczne – Trele Morele,150g
Morele ekologiczne – Trele Morele,150g

Morele ekologiczne – Trele Morele,150g

Tam, gdzie rosły te morele,
słychać było ptasie trele.
Na słoneczku dojrzewały
i do ludzi wciąż się śmiały.
Teraz Tobie siłę dają,
dbać o zdrowie pomagają!

Bo nigdy nie były pryskane i słonku długo się przyglądały.

Morele ekologiczne – po nasze morele pojechaliśmy do Turcji. Tam zbieraliśmy je ręcznie, żeby ich nie uszkodzić i nie zabrudzić. Do suszenia wybraliśmy te, które były jeszcze twarde, ale już słodkie! Potem wysuszyliśmy je na słońcu. Dzięki temu nasze morele uzyskały właśnie taką barwę, jak widzisz. Żadnych lamp! Bo kto tak naprawdę podziwia sztuczną opaleniznę z solarium?

Ważne informacje: to bardzo cenne owoce. Dzięki obecności rozpuszczalnego błonnika zdecydowanie obniżają poziom cholesterolu. Spora zawartość potasu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i działa korzystnie na elastyczność i podatność na uszkodzenia naczyń krwionośnych w mózgu. Również obecność beta-karotenu chroni przed udarem mózgu. Wspominany już błonnik rozpuszczalny zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Morele są też źródłem antynowotworowego przeciwutleniacza – likopenu.

Nasze morele w przeciwieństwie do większości moreli dostępnych na rynku nie są konserwowane chemicznie za pomocą tlenku siarki. Kraj pochodzenia: Turcja

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru.

Waga: 150g

MyEcolife: Nie śmieć. Świeć przykładem!

Orzechy brazylijskie ekologiczne – Pan Orzech Brazylijski,150g
Orzechy brazylijskie ekologiczne – Pan Orzech Brazylijski,150g

Orzechy brazylijskie ekologiczne – Pan Orzech Brazylijski,150g

Ekologiczne orzechy brazylijskie

Gdzieś daleko, hen za morzem,
rośnie sobie pyszny orzech.
Z nim znajomość zawarliśmy,
do współpracy wciągnęliśmy.
Teraz każdy może chrupać,
eko-siłę w nim odszukać.

Proszę Państwa, oto Pan Orzech Brazylijski. Niech nazwisko Was nie zmyli – przyleciał do nas prosto z Boliwii. Zamieszkuje wraz z rodziną czubki dziko rosnących drzew. Cała rodzina żyje w bliskiej przyjaźni z Indianami, którzy pomagają im dostać się na ziemię, układają pieszczotliwie w miejscu nasłonecznionym, gdzie orzechy schną. Pan Orzech, poza tym że jest gorącym fanem ekologii, ma wiele innych zalet, jak choćby wysoką zawartość cynku, selenu i witaminy E. I oczywiście gorący latynoski temperament…

Ważne informacje: Orzechy brazylijskie zbiera się ręcznie natychmiast po spadnięciu z drzewa, by nie nabrały wilgoci. Po rozcięciu owoców maczetą wydobywa się z nich orzechy w twardych skorupkach i suszy na słońcu. Orzech brazylijski jest jednym z najbogatszych źródeł selenu. Pierwiastek ten jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Ma także działanie odmładzające na komórki. Już jedna sztuka zaspakaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen. Ze względu na dużą zawartość fosforu i magnezu spożywanie nasion orzecha jest zalecane przy stanach wyczerpania nerwowego. Ponadto orzechy zawierają także spore ilości witaminy E, magnezu, żelaza, cynku i glutationu. Glutation to naturalna substancja o zaskakujących właściwościach – może być odtrutką dla organizmu człowieka, zwiększa ogólną odporność oraz zapobiega chorobom cywilizacyjnym.
Nasze orzechy nie zawierają chemicznych substancji konserwujących i dodatków zmieniających ich barwę, a co najważniejsze są nie prażone, wiec nie zawierają niezdrowych tłuszczów, które wydzielają się podczas prażnia w wysokiej temperaturze. Nie zawierają także soli, są więc w pełni zdrową i pełnowartościową przekąską.

Wartości odżywcze w 100 g (średnio):
- wartość energetyczna 661 kcal (2754 kJ),
- białko 13,6 g,
- węglowodany 3,6 g,
- tłuszcz 66,8 g.

Bądź EKO: oddając butelkę lub słoik do recyklingu umyj je wcześniej lub przynajmniej przepłucz i w miarę możliwości odklej etykietę.

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Boliwia

Masa netto: 150 g

Orzechy laskowe ekologiczne – Oseski laskowe, 150g
Orzechy laskowe ekologiczne – Oseski laskowe, 150g

Orzechy laskowe ekologiczne – Oseski laskowe, 150g

Ponieważ nasz klimat jest chłodniejszy od śródziemnomorskiego, po nasze orzechy udaliśmy się na południe Europy. Tam, na plantacji w słonecznej Turcji znaleźliśmy te, które spełniły nasze wymagania. Żeby lepiej Wam smakowały przed spakowaniem, wymieszaliśmy je z kilogramem słońca, kilkoma gramami wiatru i całą masą naszej radości.

Ważne informacje: Orzechy laskowe zawierają najwięcej odżywczych składników spośród wszystkich orzechów. Są źródłem dużej ilości witamin i tłuszczu, składającego się w 90 proc. z kwasów nienasyconych, które podobnie jak fitosterol (beta-sytosterol), występujący w dużych ilościach w orzechach laskowych, są istotnym czynnikiem zmniejszającym poziom cholesterolu i zapobiegającym chorobom układu krwionośnego. Orzechy laskowe zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E, która jest niezbędna dla zdrowego mięśnia sercowego oraz pozostałych mięśni organizmu. Ponadto jest konieczna dla normalnego działania układu rozrodczego oraz służy jako ochrona przed niedokrwistością, czyli anemią. Inną pozytywną właściwością witaminy E występującej w orzechach laskowych jest neutralizowanie czynników prowadzących do zachorowań na raka. Orzechy są bogate także w fosfor i magnez. Korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i samopoczucie, kiedy jesteśmy zmęczeni. Jedzenie orzechów laskowych jest zalecane kobietom w ciąży, ponieważ są wyjątkowo bogate w kwas foliowy, odpowiedzialny za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Zaledwie 25 g orzechów laskowych dziennie może stanowić bardzo dobrą ochronę przed wieloma chorobami i być istotnym składnikiem zdrowego trybu życia.
Nasze orzechy nie zawierają nie zawierają chemicznych substancji konserwujących i dodatków zmieniających ich barwę, a co najważniejsze są nie prażone, wiec nie zawierają niezdrowych tłuszczów, które wydzielają się podczas prażnia w wysokiej temperaturze. Nie zawierają także soli, są więc w pełni zdrową i pełnowartościową przekąską.

Kraj pochodzenia: Turcja

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru.

Waga: 150g

MyEcolife: Porzuć plastikowe proste rozwiązania. Noś na zakupy ekologiczne torby.

Orzechy ziemne ekologiczne – Oseski ziemne do zgryzienia,-150g
Orzechy ziemne ekologiczne – Oseski ziemne do zgryzienia,-150g

Orzechy ziemne ekologiczne – Oseski ziemne do zgryzienia,-150g

Oseski ziemne do zgryzienia – ekologiczne

Ciekawostka: orzech, który nie jest orzechem, ale za to z ziemi. wyobraź sobie, że szypułki kwiatów orzecha ziemnego po przekwitnięciu wydłużają się i kierują w dół, wpychając do ziemi strąk. Ten dojrzewa tam na głębokości ok. 5-8 cm. Na szczęście my go później odkopujemy i zbieramy. Dla Ciebie, dla smaku.

Orzeszki ziemne ekologiczne – co można powiedzieć o naszym orzechu? Jest znany. Jest popularny. jest bardzo fajny. Ma grono wielbicieli. Można go podziwiać! Jest taki zabawowy i medialny. Orzech. A jednak nie Artur…

Ważne informacje: Orzeszki ziemne zawierają znaczne ilości pektyn sprzyjających trawieniu i witamin z grupy E, B1, B12. Jeden mały orzeszek składa się w 42-45% z tłuszczu, 35% białka, 9% węglowodanów i 7% błonnika. Orzeszki mają silne działanie antydepresyjne i antystresowe. Polecane są w bezsenności, gdyż zawierają aminokwasy ułatwiające zasypianie. Dzięki sporej zawartości w tłuszczu kwasu linolenowego korzystnie wpływają na pracę serca oraz obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Orzeszki są także bogatym źródłem magnezu, kwasu foliowego, miedzi, argininy, powinny wchodzić w skład codziennej diety nastolatków, a także osób prowadzących aktywny tryb życia. Zawierają pełnowartościowe białko roślinne, dlatego wskazane są dla wegetarian.
Nasze orzechy nie zawierają nie zawierają chemicznych substancji konserwujących i dodatków zmieniających ich barwę, a co najważniejsze są nie prażone, wiec nie zawierają niezdrowych tłuszczów, które wydzielają się podczas prażnia w wysokiej temperaturze. Nie zawierają także soli, są więc w pełni zdrową i pełnowartościową przekąską.

Kraj pochodzenia: Indie

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru

Waga: 150g

MyEcolife: Natura łączy. Nie zmieniajmy tego!

Płatki kokosowe ekologiczne – Boss Kokos, 40g
Płatki kokosowe ekologiczne – Boss Kokos, 40g

Płatki kokosowe ekologiczne – Boss Kokos, 40g

Nasz Kokos to jest Boss – zbija prawdziwe kokosy na wiórkach! Nie da się ukryć, że dzierży w tym biznesie palmę pierwszeństwa. Mimo to palma mu nie odbiła. Choć na początku mieliśmy z nim twardy orzech do zgryzienia, bo lubi tylko ciepły klimat. Ale wcale mu się nie dziwimy – w końcu jest z Ghany. Dlatego bardzo lubi leżeć na słońcu. Tak bardzo, że pozwoliliśmy mu leżeć i leżeć… I w taki sposób odparowaliśmy z niego wodę. I tylko wodę. Jego walory, smak i zapach pozostawiliśmy bez zmiany. W końcu nie będziemy podskakiwać Bossowi…

Ważne informacje: Kokos suszony zawiera 70% tłuszczu i 6% białka wyjątkowej jakości, gdyż może ono zastąpić w diecie białko zwierzęce, stąd produkty z kokosa polecane są dla wegetarian. Kokos jest także bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz stanowi bogate źródło żelaza i witaminy C, a także potasu. Ma także dobroczynny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika. Chipsy kokosowe znakomicie smakują jako przekąska, można je stosować również jako dodatek do deserów, lodów, kremów i sałatek.
Nasz kokos został wysuszony w najbardziej naturalny sposób, czyli na słońcu. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, konserwantów, dodanego cukru,ani polepszaczy smaku. Tak po prostu smakuje prawdziwy kokos!

Kraj pochodzenia: Ghana

Produkt bez dodatku cukru.

Waga: 40g

MyEcolife: Jedz garściami!
Albo z mlekiem i płatkami

Rodzynki ekologiczne – Rodzynki dla rodzinki, 150g
Rodzynki ekologiczne – Rodzynki dla rodzinki, 150g

Rodzynki ekologiczne – Rodzynki dla rodzinki, 150g

MyEcolife rodzynki to przysmak rodzinki.
Zdrowie nam dają, nic nie ukrywają.
Teraz, gdy je spożywasz,
czystą naturę odkrywasz!

A wszystko dlatego, że nasze winogrona (a z nich są rodzynki) opalały się na pięknym, ciepłym słoneczku.

Rodzynki ekologiczne – nasze rodzynki pozyskujemy z bezpestkowych winorośli, których sposób uprawy i zbioru nie zmienił się od wieków. Podobnie jak podstawowa metoda ich suszenia – na ciepłym słońcu. Winogrona ułożyliśmy na arkuszach papieru i pozostawiliśmy na słońcu na około 3 tygodnie. Co jakiś czas przekręcaliśmy je w celu równomiernego wysuszenia. Następnie arkusze rolowaliśmy i dosuszaliśmy na słońcu jeszcze kilka dni. Dzięki temu uzyskaliśmy naturalny brązowy kolor owocu. Teraz tylko smakować i smakować.

Ważne informacje: Rodzynki czyli suszone winogrona zachowują najcenniejszy składnik winogron: przeciwutleniacze- antyoksydanty chroniące przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Zawierają magnez i witaminy z grupy B, które pomagają w utrzymaniu koncentracji, usprawniają procesy metaboliczne układu nerwowego, natomiast obecność potasu sprawia, że mogą mieć znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi. Właśnie witamina B oraz cukry proste zawarte w rodzynkach dodają energii, łagodzą rozdrażnienie, lęki i depresje. Także zawartość witaminy C oraz E, a także cynku i żelaza sprawia, że jedzenie rodzynek może poprawić pracę serca i wygląd skóry oraz podnieść odporność. Zawierają też tak potrzebny naszym kościom wapń, powinny je więc spożywać dzieci i kobiety w okresie menopauzy. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej.
Nasze rodzynki nie zawierają żadnych sztucznych dodatków, dodanego cukru, ani konserwantów.

Kraj pochodzenia: Turcja

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru.

Waga: 150g

MyEcolife: Nie wyrzucaj śmieci w lesie. Zabierz je do najbliższego kontenera!

Śliwki ekologiczne – Pośliwkujemy?!, 150g
Śliwki ekologiczne – Pośliwkujemy?!, 150g

Śliwki ekologiczne – Pośliwkujemy?!, 150g

W śliwkowym gaju
było jak w raju.
Owoce dojrzewały,
chemii się nie bały.
Dziś energię, co mają w sobie,
z radością oddają Tobie! Na zdrowie…

UWAGA! PROSZĘ PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE! ŚLIWKI, KTÓRE SĄ OWOCAMI O WYŻSZEJ WILGOTNOŚCI NIŻ NP. SUSZONE MORELE, SĄ WRAŻLIWE NA DZIAŁANIE WYSOKIEJ TEMPERATURY. NALEŻY PRZECHOWYWAĆ JE W LODÓWCE NAWET PRZED OTWARCIEM OPAKOWANIA!

Śliwki suszone ekologiczne – suszarnie ekologicznych śliwek umieszcza się ze względów bezpieczeństwa z dala od reszty zabudowań na końcu sadu. Zrobione są z kamieni oraz gliny i nakrywane kamienną płytą. Ma to wpływ na proces suszenia, ponieważ wolno stygnący kamień długo utrzymuje podwyższoną temperaturę… Tu nie ma miejsca na chemię. A my nie mamy miejsca na opakowaniu, żeby opisywać proces suszenia, ale uwierzcie nam – wszystko jest w nim naturalne!

Ważne informacje: Śliwki suszone są pod pewnymi względami znacznie cenniejsze niż świeże. Ich susz jest bowiem pięciokrotnie bogatszym źródłem witaminy A (1606 j.m. w 100 g) i zawiera siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce. Ze względu na wyjątkowe bogactwo żelaza oraz fosforu suszone śliwki są zalecane wegetarianom.  Natomiast ze względu na wysoką zawartość potasu zaleca się je także osobom cierpiącym na nadciśnienie. Suszone śliwki zawierają także sporą dawkę witamin C i E, które mają właściwości antynowotworowe.
Śliwki powinny być też stałym elementem diety dla osób, które dbają o linię lub chcą pozbyć się kilku kilogramów. Zawarte bowiem w nich pektyny spowalniają proces wchłaniania węglowodanów i ułatwiają spalanie tłuszczu. Na pektyny nasz organizm bardzo szybko reaguje uczuciem sytości, dlatego też warto zastąpić nimi odchudzające farmaceutyki.

Produkt bezglutenowy, bez dodatku cukru.

Waga: 150g

MyEcolife: Kto śmieci, ten nie dba o dzieci!

Słonecznik łuskany ekologiczny – Dla nas to Pestka. Słonecznika,
Słonecznik łuskany ekologiczny – Dla nas to Pestka. Słonecznika,

Słonecznik łuskany ekologiczny – Dla nas to Pestka. Słonecznika,

Dla nas to pestka. Słonecznika

Ekologiczny słonecznik łuskany

W środku kwiatów jak gwiazda błyszczący
ON – z natury powstały i złotem kuszący,
Od wschodu do zachodu kręcił się wokoło
Kłaniał się nisko i dygał wesoło

Ważne informacje: Małe, bardzo pożywne nasiona, stanowią szczególnie dobre źródło białka, zawierają dużo tłuszczów wielonienasyconych, dostarczają też witaminy: A, E, B i D oraz, potas, fosfor, magnes, mangan, miedź i wapno. Zalecane są osobom, które chcą poprawić wygląd skóry, paznokci, włosów oraz osób dbających o poziom cholesterolu we krwi.

Bądź EKO: nigdy nie pal w domowym piecu lub ognisku odpadów i śmieci zawierających plastik. Podczas spalania powstają szkodliwe gazy i pyły, które zanieczyszczają atmosferę tlenkiem węgla, tlenkiem azotu i innymi rakotwórczymi substancjami.

Wartości odżywcze w 100 g:

  • wartość energetyczna 570 kcal (2386 kJ)
  • białko 23 g
  • węglowodany 19 g
  • tłuszcz 50 g

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Chiny

Truskawki liofilizowane ekologiczne – Truskawy wielkiej sławy, 2
Truskawki liofilizowane ekologiczne – Truskawy wielkiej sławy, 2

Truskawki liofilizowane ekologiczne – Truskawy wielkiej sławy, 2

Truskawy wielkiej sławy
Ekologiczna truskawka liofilizowana

Kochane dzieciaki (te duże i małe),
jeśli owoce lubicie dojrzałe,
to pokochacie eko-truskawki -
są one warte najwyższej stawki.
To najpyszniejsza przekąska świata,
bo zamknęliśmy w niej zapach lata!

Ważne informacje: Truskawki to bogactwo składników mineralnych – głównie potasu, wapnia i magnezu oraz żelaza. Kolejnym ważnym elementem są pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. W truskawkach znajdziemy ich bardzo dużo, a to powoduje, że nie musimy się martwić o układ sercowo – naczyniowy i zanieczyszczony organizm. Po te owoce powinny również sięgnąć osoby mające problem z trawieniem – ich dobroczynny wpływ na procesy trawienne zawdzięczamy zawartości celulozy, enzymów (spalanie tłuszczu) i bromeliny (rozkładanie białka). Truskawki zawierają w swoim składzie także wyjątkowo cenny składnik: fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych (są też np. w cebuli i czosnku), bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej. Te pyszne owoce są niezwykle bogate w  witaminę C, dzięki czemu poprawiają nasza odporność i uszczelniają naczynia krwionośne. A co najważniejsze proces liofilizacji, któremu poddajemy nasze truskawki nie pozbawia ich tych wartości. Możesz cieszyć się więc dobrodziejstwem tych owoców przez cały rok!

Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 295 kcal (1253 kJ),
- białko 7,4 g,
- węglowodany 67,1 g,
- tłuszcz 4,2 g.

Bądź EKO: Wymień stare okna na nowe z podwójnymi szybami. Wyemitujesz do atmosfery nawet o 350 kg CO2 rocznie mniej.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Polska

Masa netto: 20 g

Żurawina słodzona sokiem jabłkowym ekologiczna – Panna Żurawina,
Żurawina słodzona sokiem jabłkowym ekologiczna – Panna Żurawina,

Żurawina słodzona sokiem jabłkowym ekologiczna – Panna Żurawina,

Panna Żurawina
Ekologiczna żurawina słodzona sokiem jabłkowym

Na weselu w Żurominie
zakochał się Żuraw w Żurawinie.
W jej stronę zapuszczał żurawia,
aż Żubr mu rzekł, że sprawia,
że żurek jej nie smakuje,
gdy się w nią Żuraw wpatruje.
Żuraw się mocno zaperzył,
W to, co usłyszał, nie wierzył.
Rzekł wszystkim: „Koniec zabawy!”
I wrócił w rodzinne Żuławy.

Ważne informacje: Żurawina jest niezwykle bogata w witaminę C, zawiera również duże ilości przeciwutleniaczy dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów. Od dawna stosuje się ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego, ponieważ  ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Żurawina jest także bogata w witaminy A, B1, B2. Dostarcza również pektyn, błonnika, węglowodanów oraz wielu mikroelementów, m.in. żelaza (co sprawia, że jest polecana osobom z anemią), magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu. Znaleziono w niej ponadto substancje wspomagające organizm w walce z grypą, a także infekcjami górnych dróg oddechowych. Nasza żurawina została posłodzona sokiem jabłkowym, była suszona w naturalny, nieinwazyjny sposób, bez sztucznych dodatków, a co najważniejsze nie była konserwowana, jak większość żurawiny dostępnej na rynku tlenkiem siarki czyli gazu o ostrym, gryzącym i duszącym zapachu, silnie drażniący drogi oddechowe, trującym dla zwierząt i szkodliwy dla roślin.

Skład: żurawina*, koncentrat soku jabłkowego*, olej słonecznikowy* (mniej niż 1%).
*surowce ekologiczne

Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna 351 kcal (1469 kJ),
- białko 1,2 g,
- węglowodany 80,5 g,
- tłuszcz 1,3 g.

Bądź EKO: składniki zawarte w typowych olejkach do opalania niszczą rafę koralową. Używaj olejków odbijających ultrafiolet, zamiast pochłaniających go. A najlepiej stosuj olejki ekologiczne i biodegradowalne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Kanada

Masa netto: 100 g

Kliknij w obrazek, aby lepiej poznać nasz produkt!

Czym różnią się ekologiczne bakalie od takich zwykłych? Jest tutaj kilka ciekawostek: oczywiście drzewa z owocami nie są pryskane (czyli owoce są pozbawione średnio jakichś 28 środków chemicznych, którymi pryska się owoce w sadach). Kwiaty zapylane są przez pszczoły, a nie rozpylanymi hormonami (tak, tak – nie ma co się dziwić. Zobaczcie film o pomarańczach na naszej stronie.). Suszone są na słońcu, a nie w fabryce. Różnice między ekologicznymi a tradycyjnymi bakaliami widać czasem gołym okiem! Na przykład w morelach:  ekologiczne morele są brązowe, a nie żółte, bo nie są utytłane w… siarce! Wiedzieliście, że do zwykłych żółtych moreli suszonych w gratisie macie parę zapałek?

W kategorii Bakalie mamy tez liofilizaty. To takie zatrzymane w czasie owoce. W temperaturze – 50 °C i w bardzo niskim ciśnieniu wysysana jest z nich woda i zachowują 100% swoich właściwości i aromatu. Trzeba pilnować, żeby nie złapały wilgoci. I tak czekają sobie zastygłe, aż je schrupiemy garściami albo z płatkami na śniadanie.

© MyEcolife 2009

web: arturkepa.com
design: olafko.com

Formularz wyszukiwania