MyEcolife

Quinoa – złoto Inków!

kasza-machu-picchu

Naszu ekologicznu Kaszu Machu Picchu – złoto i skarb Inków! Kasza Quinoa, czyli komosa ryżowa to absolutny hit zdrowia, prawdziwy, smaczny cud!

Nazwa nawiązuje do pochodzenia rośliny – Ameryki Południowej. Quinoa jest tam znana od stuleci, stanowiła podstawę wyżywienia rdzennych mieszkańców. Uznanie zyskała dzięki niezwykłej kompozycji składników odżywczych i wysokiej zawartości białka. Quinoa, zwana także komosą ryżową, dostarcza taki zestaw aminokwasów, który jest zalecany przez Światową Organizację Zdrowia jako podstawa zrównoważonej diety. Gdyby jeść tylko quinoę, organizmowi nie zabrakłoby żadnych niezbędnych aminokwasów!  jakby tego było mało, ziarno to zawiera 5% tłuszczu, w większości składającego się z kwasów należących do grupy omega-3.
Quinoa jest nie tylko bombą witaminową – jest także po prostu smaczna. Przyrządza się ją podobnie jak ryż i może być podawana w jego zastępstwie, a także jako zamiennik ziemniaków, kasz lub makaronów.

Jedną z zalet quinoi jest też to, że można ją przygotować w dowolny sposób: na zimno i na gorąco, na słono i na słodko, ostro i łagodnie, na sucho i z sosem, wszystkie chwyty dozwolone! Pełne pole do popisu… oj – do przepisu! :) Mieszaj kaszu, a recepturę: k.wieczorek@myecolife.pl

© MyEcolife 2009

web: arturkepa.com
design: olafko.com

Formularz wyszukiwania